O DRUŠTVU

Kulturno-umjetničko društvo „Zora” najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja, osnovana je 1957. godine, a prvi put registrirana 1966.godine. Već od kraja 18. st. djeluje kao organizirana skupina koja prenosi s generacije na generaciju narodno stvaralaštvo u cilju očuvanja i njegovanja narodnog blaga, specifičnog za ovaj kraj otoka Murtera. Brižno njeguje svoju kulturno umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice, rugalice…kao neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara.

Betinjani su pažljivo obrađivali svoje plodno betinsko polje, ubirali, prodavali i živjeli svoje plodove zemlje, a pjesmu i ples živjeli su kao zrak koji su svakodnevno disali, voljeli i njegovali. Tada, kao i danas ljudi su plesali svoje Betinsko kolo s utjecajem dinarskih folklornih elemenata; nijemo kolo,s dvoglasnim pjevanjem i unisonim završecima, koje su im donijeli prebjezi s kopna i zaleđa krajem 16.st.

Za razvoj folklornog stvaralaštva zaslužna je i obitelj Filipi – brodograditelji koji su stigli iz Korčule polovicom 18. st., a koji su sa sobom donijeli svoje običaje i plesove. Jedan od njih je i “kanata” koja je bila izuzetno važna za brodograditelje i stanovnike Betine, jer se „kanatom” proslavljalo porinuće broda i završetak velikog posla za betinske kalafate. Pridošlice iz Korčule tom su prigodom plesale svoje Kolo od kanate, ples s jadranskim folkolornim elementima,uz glazbu i dvoglasno pjevanje.

Tako su i starosjedioci Betinjani s vremenom mijenjali svoj folklorni izraz, te su zadržali i jadranske i dinarske utjecaje koje su prilagođavali svojim običajima i temperamentu.

Kulturno-umjetničko društvo „Zora” danas njeguje svoju baštinu koju su dobili u nasljeđe od svojih predaka. „Zora” okuplja članove svih uzrasta u cilju promicanja pučke i kulturne baštine kroz folklor. Ponosni su „čuvari” starog Betinskog kola, Balambrina ili Kola na križ, najstarijih plesova otoka Murtera, te Kola od kanate.

Od 1996. g. „Zora” organizira i Smotru folklora koja je postala tradicionalna.